Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyughatatlan (lovecrose interjú Csiszár Ádámmal)

2020.11.20

Ezúttal Csiszár Ádám volt a kérdéseim alanya, akit a zalaegerszegi lovecrose énekes-gitárosaként ismerhettek. Elég tartalmas sztorizgatás zajlott, többek között az új album is szóba került, illetve az elmúlt 8 évről is volt szó.
Első kérdésem a zenekar nevére irányulna. Honnan jött a
lovecrose név?

Ez egy régi sztori és már nem is tisztán emlékszem rá. A Lying the Truth nevű formációm akkor szűnt meg és ketten maradtunk az akkori dobossal. Hamar szereztünk magunk mellé új zenésztársakat, viszont nem jutottunk dűlőre a bandanévvel kapcsolatban. Aztán valaki feldobta, hogy legyen valamilyen mozaikszó, vagy különböző szavak kezdőbetűit, első két betűit olvassuk össze.  Így lett LoVeCroSe. Hogy milyen szavak voltak, pontosan már nem emlékszem, azt tudom, hogy ez a név így annyira megtetszett, hogy így használtuk. A lényeg, hogy a névnek semmi köze se a szerelemhez, se a rózsához.


Szinte még teljesen friss és ropogós az új albumotok, a Minden Lángol , ami nem mellesleg az ehavi HammerWorld melléklete lett, és egyre jobban találjátok meg már a saját lovecrose-os stílusotokat, így mint az egyik alkotója, hogy érzed, miben jobb ez a korong, mint az Alvilág és Ég?
Miben sikerült esetleg többet beletenni?


Sokkal kiforrottabb ez az anyagunk, mint az előző. Úgy érzem sokat sikerült fejlődnünk zenében, szövegírásban, és a hangzásban is. Az első lemezen sok dalban érződött a kísérletezgetés, itt már tudatosabban építettük a dalokat és fejben végig tudtuk miből mit szeretnénk kihozni, akár gitár- akár énektémáról van szó. Szerintem mindenből sikerült többet beletenni, mint az előző lemezen. Imádjuk a mai napig az Alvilág és Eget, de mindenképp szerettünk volna zeneileg kiforrottabb irányba elmenni.adi-lovecrose-portrait-shot-photography-.jpg


Mi ihlette magát a lemezt?
Van valami történet mögötte?

Komplex, átfogó történet a mostani lemezünk mögött sincs. Itt is minden dalnak megvan a maga kis külön története, attól függetlenül vannak olyan dalok, amik egymásból táplálkoznak úgymond, pl ilyen keretbe van az egész korong foglalva a Szabadabban és a Nyughatatlan című dalokkal.


Gondoltad volna, hogy egyszer a saját CD-teket láthatod viszont a HammerWorldben?

Ez egy régi álma volt mindannyiunknak a zenekarból és nagyon boldogok vagyunk miatta, hogy összejöhetett. Annak idején nem nagyon gondoltuk volna, hogy ez összejön de az Alvilág és Ég pozitív fogadtatása után ott volt a motiváció, hogy ezután egy még ütősebb lemezt rakjunk össze. Közben végig készültünk a Hammer mellékletre, a kiadóval is közben már ment erről a kommunikáció.


Ha ki kellene emelj egy dalt az albumról, melyik lenne az és miért?

Húú nehéz kérdés.  Mindegyik dal fontos valamiért a számomra, van amelyiknek a zenei alapját szeretem, és imádom játszani (Árulás, Világosság), van amelyiknek a mondanivalója jelent sokat számomra (Nyughatatlan, Felkavar), és olyan dal is van, aminek a megírásához és megalkotásához egy vagy több kedves emlék fűződik. Amióta elkezdtük az új lemez dalainak kidolgozását, mindig éppen az a dal volt a kedvencem, amelyik épp elkészült.  Igazából ha muszáj egy dalt kiemelnem, akkor számomra a Nyughatatlan az, ami a legtöbbet jelenti.


Mennyire nehezebb egyszerre az ének és gitár, mintha mondjuk csak az egyiket csinálnád?
Ha választanod kellene, melyik felé húznál inkább?

Megvan a maga nehézsége annak, ha az ember ezt a kettőt egyszerre műveli. Igyekszem nem nagyon leszívatni magam, így ahol refrén téma van, ott az én gitárkíséretem kevésbé technikás, és Atti viszi a tekerősebb, szólisztikus részeket. Nem tartom magam nagy énekesnek, de rengeteg munkát raktam bele és szerintem elég jól sikerült a dallamos énekrészeket kidolgozni pl itt a második lemezen. Mindenesetre lassan 15 éve gitározok, sokféle műfajba belekóstoltam és volt szerencsém több stílusú zenekarban is kipróbálni magam gitárfronton, és annyira hozzám nőtt ez a hangszer hogy egyértelműen gitároznék ha választanom kellene.


Mint alapító tag, hogy érzed az elmúlt 8 évet, amióta fennáll az együttes?
Ha üzenhetnél az akkori önmagadnak, mit mondanál?

Hosszú út volt ez, mégis, mintha csak tegnap lett volna, hogy 2012-ben elkezdtük ezt a projektet. Furcsa érzés az is, hogy már csak én vagyok tag az eredeti felállás óta. A 8 évből a mostani Lovecrose-éra 5 évet ölel fel, ezt az időszakot érzem igazán produktívnak és úgy érzem a befektetett munka, ha nem is rögtön, de hosszútávon megtérül. Ezt mutatja a követőink egyre növekvő száma, akiknek nagyon hálásak vagyunk, sok erőt adnak.
Azt üzenném magamnak talán, hogy merjek lépni, ne érezzem sose azt, hogy van még időm. Büszke vagyok arra, amit a csapat ezidáig elért, de mindig ott lebeg az, hogy mennyivel előbbre is lehetnénk, ha olykor kicsit előbb meglépünk dolgokat.
 

Mik a lovecrose tervei, akár a közelebbi, akár a távoli jövőre nézve?
Meg lesz majd turnéztatva a Minden Lángol?

Rövidtávú terveink között volt a Minden Lángol lemez megturnéztatása, és nagy szívfájdalmunk (ahogy most az egész zeneiparnak is), hogy a vírushelyzet ezt most keresztülhúzta. Természetesen most az egészségünk a legfontosabb, így mi is kicsit átütemeztük a dolgokat. Kicsit szusszanunk most, készülünk közben a háttérben. Próbálunk, a koncert setupon dolgozunk, és próbáljuk minél több emberhez eljuttatni az új lemezt, hogy mire oda jutunk, hogy újra koncertezhetünk, még többen ismerjenek majd minket.
Távoli jövőre nézve szintúgy az a terv, hogy minél többen megismerjenek minket, szeretnénk egyre színvonalasabb és nagyobb koncerteket tartani majd. Ahogy pedig magunkat ismerem, sokáig nem tudunk majd megülni a fenekünkön és szerintem rövid időn belül neki is fogunk állni a 3. Lemeznek.


Miből, kikből tudsz inspirációt meríteni a zenében, vagy az életben ?

Zenében rengeteg műfajból, előadókból táplálkozom. Igyekszek mindenből a minőséget keresni, zenéből is inkább olyat, aminek van tartalma, amiből lehet és érdemes is meríteni. Sok zenekart vagy előadót fel tudnék sorolni, de nincs igazából egy vagy kettő konkrét banda.
Az életben inkább a közelebbi környezetem (rokonok, barátok, kollégák) jó illetve rossz példáiból igyekszem tanulni, és inspirálódni is.


Van példaképed?

Nincs úgy kifejezetten. Jobban szeretek célokat kitűzni, és a saját lécemet időről időre megugrani.


Mit csinálsz szabadidődben legszívesebben?

Mivel a zene az életemben főként még mindig, mint hobbi van jelen, így egyértelműen az egyik kedvenc időtöltésem az a zenélés, és annak minden velejárója. Az életem elég pörgős, én magam is ebben a pörgésben érzem igazán jól magam, viszont emiatt sok mindenre kell időt szakítanom. Így nyilván sokszor mindent csak felületesen tudok érinteni és ez nem mindig jó. De visszatérve a szabadidőre, nagyon szeretek még kirándulni, valamint ha időm van rá, a súlyzós edzés is igazán jól ki tud kapcsolni. Nem utolsó sorban pedig a munka után az időm nagy részét most a friss apukaság tölti ki, mivel nyár végén megszületett a kislányom. Hatalmas élmény, és igyekszek is minél több időt a picivel tölteni, és bevallom minden percét élvezem.

Ezúton is sok sikert és kitartást a továbbiakban, és gratulálok a kislányodhoz!
Képek forrása: Portrait Shot Photography
A végére pedig a Nyughatatlan:
https://www.youtube.com/watch?v=rnxedSl4M0s